luni, 7 aprilie 2008

Bucurestiul lui Orwell


ncepând cu luna mai 2008, mai multe intersecţii din Bucureşti vor fi complet automatizate. Peste 100 de camere de luat vederi vor supraveghea modul în care şoferii respectă regulile de circulaţie, toată acţiunea fiind monitorizată, dintr-un centru de comandă, de agenţi de poliţie şi de specialişti în siguranţa circulaţiei. Într-o primă etapă, sistemul de management al traficului din Bucureşti va fi operaţional pe relaţia Băneasa - Berceni, dar şi pe traseele Bd. Carol – Bd. Regina Elisabeta - Eroilor şi Piaţa Muncii - Piaţa Unirii - Bulevardul Libertăţii.

În noul sistem de management al traficului, semafoarele nu vor mai avea un timp fix pentru unda verde. Mai nou, aceasta va fi stabilită chiar de valorile de trafic din momentul respectiv. Timpii de semaforizare dintre zi şi noapte vor fi diferiţi în funcţie de fluxul de autovehicule de pe fiecare sens.

O altă noutate, arată jurnaliştii de la Adevărul, priveşte maşinile de poliţie, de pompieri şi ambulanţele, care vor fi dotate cu nişte dispozitive numite transpondere. Acestea sunt sesizate de dispozitivele de detecţie din intersecţii, iar maşinile care se deplasează la urgenţe primesc undă verde.

De asemenea de luna viitoare peste 300 de autobuze vor avea montat un sistem GPS care va transmite în centrul de comandă informaţii din trafic. Noul sistem, susţin edilii, va creşte viteza dedeplasare cu 5% şi va funcţiona printr-o reţea specială de fibră optică, la care vor fi cuplate atât aparatele şi camerele din trafic, cât şi semafoarele din intersecţii.

0 comentarii:

Miscarea de Rezistenta