marți, 22 septembrie 2009

Proiectul IndectUniunea Europeana finanteaza un proiect de supraveghere (INDECT) ,cercetarea desfasurandu-se pentru a crea un sistem inteligent de observare a mediului urban care ar colectiona informatii din mai multe surse ( private) , inclusiv calculatoarele personale, in scopul detectarii "comportamentului anormal" in tarile de pe intreg continentul.

Intr-un sens mai larg Uniunea Europeana pune bazele crearii unei politii pan-europene unde informatiile sunt impartite si stocate intr-un sistem centralizat.Este insa si un pas important pentru ridicarea unui serviciu secret la nivel european care ar avea ca scop principal urmarirea cetatenilor din statele membre.

Sistemul de supraveghere "promite"  sa colecteze informatii printr-o monitorizare continua a site-urilor web,forumurilor de discutii, serverelor de fisiere ,retelelor p2p si calculatoarelor  personale.Se va folosi , de asemenea , si de camerele CCTV si de alte metode de supraveghere pentru a dezvolta modele de "comportament suspect" prin analiza vocii utilizatorilor de telefonie ( pt ca bineinteles este monitorizat totul) precum si modul cetatenilor de a se deplasa.


Obiectivul principal al programului va fi detectarea automata a comportamentului anormal , a amenintarilor sau a violentei.

Analistul Stephen Booth a descris acest proiect ca fiind "Orwellian" si "o masiva invazie a intimiatatii " notand ca taxele cetatenilor statelor U.E vor merge catre diferite programe care nu fac altceva decat sa ii trateze ca fiind suspecti pana cand isi pot proba nevinovatia.

Acest program nu are nicio legatura cu prinderea infractorilor este facut doar pentru a ne arata cine ne sunt "stapanii".Un studiu recent facut in Anglia demonstreaza practic ineficienta camerelor de supraveghere in rezolvarea infractiunilor.

Mai multe detalii despre acest program gasiti aici :
 http://www.indect-project.eu/

 http://cordis.europa.eu/fetch?CALLER=FP7_PROJ_EN&ACTION=D&DOC=4&CAT=PROJ&QUERY=011f30e52539:b685:00e1e967&RCN=89374

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/6210255/EU-funding-Orwellian-artificial-intelligence-plan-to-monitor-public-for-abnormal-behaviour.html

0 comentarii:

Miscarea de Rezistenta