miercuri, 9 decembrie 2009

Fmi,AH1N1,Ucraina,Romania,Criza politica si cea financiara - Legatura



Insiruirea de cuvinte din titlul articolului poate parea fortata insa in urmatoarele randuri as dori sa imi expun parerea,strict personala, despre acest subiect.Dupa cum bine stim Ucraina este o tara  in care s-au inregistrat foarte multe cazuri de imbolnavire cu AH1N1, dar, ca de obicei, in spatele stirilor sta doar un amarat "radical" din realitate.

Guvernul Ucrainei declara stare de urgenta iar  doctorii descriau rezultatele autopsiilor in termeni ce te puteau duce cu gandul la celebra "Moarte Neagra" .In timp ce toata lumea o numeste "gripa porcina" iar OMS o foloseste pentru a produce bani si a da cale libera vaccinurilor netestate,exista dovezi puternice cum ca decesele,marea majoritate survenite in urma afectiunilor pulmonare,sunt cauzate de tuberculoza.Pana aici nimic spectaculos,insa un studiu efectuat de Universitatea Cambridge scoate in evidenta o foarte stransa legatura intre cresterea cazurilor de TBC si conditiile austere ce vin odata cu imprumuturile de la FMI.

In timp ce atentia tuturor este indreptata spre AH1N1 si mortile survenite (cica) din cauza acestui virus,putini se chinuie sa observe consecintele dezastruoase pe care l-a avut imprumutul FMI asupra sistemului public de sanatate.In noiembrie 2008,Ucraina a cerut de urgenta fondului monetar 16.4 miliarde de dolari si ca si in Romania banii au fost impartiti in diferite transe ,care s-au acordat/se acorda in cazul in care "tara-sclav" indeplineste conditiile puse de "camatarul international".Scopul imprumutului a fost pentru a stabiliza moneda nationala a Ucrainei si pentru a sprijini banca nationala,in niciun caz pentru a ajuta economia sau populatia sa treaca mai usor peste criza.Punctul de vedere ,deja arhi-auzit, al FMI-ului este ca odata cu stabilizarea monedei nationale ,investitorii straini vor aparea ca prin minune.Basmele acestea sunt rostite si pe plaiul mioritic,insa conditiile slabatice ale bancherilor au efecte morbinde asupra fondurilor de pensii sau serviciilor publice,inclusiv cele de sanatate.

Universitatea Cambridge ne arata legatura

Studiul efectuat de respectata Universitate Cambrige stabileste o legatura clara intre conditiile impuse de FMI si cresterea spectaculoasa a TBC-ului, o boala legata de conditii de saracie severa si  lipsa infrastructurii in sistemul de sanatate publica , fiind comuna in zone ca Africa sau partea saraca a Asiei.

De fiecare data FMI-ul acorda imprumuturi de urgenta , apoi cere un program de "ajustare structurala".In fiecare caz "medicamentul" este acelasi:guvernul tinta trebuie sa impuna reducerea severa a cheltuielilor,inclusiv in sistemul de sanate publica,in sistemul de pensii etc. ,motivul ar fi "controlul inflatiei".... Studiul efectuat de David Stuckler, si publicat in revista PLoS Medicine, a avut in vedere 21 de tari din Centrul si Estul Europei care au avut de a face cu FMI-ul dupa 1989.Rezultatul a fost cat se poate de relevant: Tarile care au fost monitorizate aveau o rata de deces cauzata de TBC de 6 la 100.000 de bolnavi,iar dupa ce aceste tari s-au imprumutat de la FMI rata s-a dublat ajungand la 12 decese din 100.000 de cazuri.Asta in timp ce in tarile care s-au putut descurca si fara imprumut rata a scazut dramatic.

Conditiile impuse Ucrainei

Conditiile impuse Ucrainei de catre fondul monetar sunt exact aceleasi ca si cele impuse  in toate tarile Est-Europene dupa 1990 (si monitorizate de cercetatorii de la Cambridge).Pe 17 noiembrie a.c ,FMI-ul a decis sistarea unei transe de 3.7 miliarde de dolari pe motiv ca guvernul si parlamentul au esuat sa reduca eficient cheltuielile sociale.
Guvernele Frantei si a Marii Britanii au declarat intr-o intalnire a Ministerelor de Externe in Bruxelles ca au impus "conditii stricte" inaintea aprobarii urmatoarei transe si ca sunt dezamagiti de modul in care Ucraina a gestionat posibilitatea unui parteneriat.In aceeasi declaratie secretarul de stat pentru afaceri europene al Frantei , Pierre Lellouche a subliniat faptul ca Ucraina va trebui sa reduca cheltuielile publice si sa intreprinda masuri serioase pentru a plati inapoi datoria, demonstrand astfel ca este un partener de incredere pentru investitori. Marea problema , ca si in Romania, este ca acei investitori vor doar sa jefuiasca si sa plece.


Taierea pensiilor si a beneficiilor pentru cetatenii retrasi din campul muncii-nu suna cunoscut? Somajul creste ametitor apoi ne ataca gripa porcina.Bancile straine controleaza "prea mult la suta" din sistemul bancar si marea problema sta in imprumutul catre FMI ,in implicarea OMS peste tot si in planul de reducere masiva a populatiei.Dar sa revenim intre granite..:


A treia transa de la FMI nu mai vine in 2009. Criza politica blocheaza evaluarile

Asa suna un articol publicat pe siteul Wall-Street.ro.Este cam de la sine inteles continutul insa as dori sa va prezint cateva citate care consider ca sunt destul de revelatoare:

“Romania nu poate strange cureaua la nesfarsit. Sigur ca poti strange cureaua, dar la un moment dat aceasta se va rupe. Ceea ce mai poti face este sa intri la dieta. Pe termen lung, sectorul public trebuie pus la dieta", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

“Provocarea cea mare in Romania este sa transpui masurile convenite la nivel tehnic intr-un buget care sa fie elaborat si aprobat. Exista anumite obstacole politice, iar acest lucru il stiti la fel de bine ca mine, care fac ca acest lucru sa nu se poata intampla, iar institutiile internationale nu pot face nimic in acest sens. Este necesara o inelegere politica in Romania care sa adopte masurile necesare pentru a respecta tintele convenite in acordul de imprumut si pentru a face ca acest program sa continue si in 2010”

Deja-vu? Si problema nu sta doar aici, planul atent pus la punct de distrugere a Romaniei,de instaurare a unui guvern mondial plus de a mai reteza capete din ograda carpato-danubiano-pontica ,este mult mai interesant.

Un bancher declara : "Iti spuneam ca in 2008, am dat masiv credite de consum; am dat bugetarilor, am dat angajatilor din sectorul privat; Atractia era mare intrucat, nu trebuiau sa prezinte garantii, insa noi stiam ca in 2009, ne vom atinge scopul. Si , in 2009, intr-adevar, pe fondul crizei economice, au explodat restantierii. Asta inseamna ca oamenii nu si-au platit ratele catre banci, iar noi am trecut la executare silita. Aici am avut iar nevoie sa ne concertam eforturile, astfel incat, sa nu existe grupuri financiare romanesti, companii sau persoane private , care sa ne strice planurile, intrucat riscam sa ne trezim ca vin sa cumpere activele imobiliare scoase la vanzare. Asa ca a trebuit sa lovim si mediul de afaceri privat, pentru ca oamenii de afaceri, sa se lupte pentru supravietuire, si sa nu aiba lichiditati pentru a cumpara nimic. A trebuit sa-i facem sa devina preocupati de grija zilei de maine, si sub teama falimentului, ne-am eliminat competitorii.
Seful BRD Soc. Gen. spunea intr-un ziar romanesc ca este momentul sa ne eliminam competitorii; Exact asta facem, va eliminam din jocurile economice din propria voastra tara"

Apoi intrebat despre intarirea leului in raport cu moneda unica europeana,acelasi bacher raspunde : "Pai este vorba de aceiasi reteta, care se invata la orice curs de MBA. Asa cum piata imobiliara a fost dusa de noi la maximuri ireale, pentru ca trebuia sa va dam credite la valori foarte mari, ca sa aveti pe urmatorii 30-40 de platit rate uriase catre noi, pentru a deveni in acest interval de timp, atat proprietarii caselor voastre, dar si asigurandu-ne ca veti munci voi si familiile voastre pentru noi, pentru a plati aceste rate ireale, tot asa, bula speculativa a monedei nationale, trebuie manipulata , insa in sens invers. In cazul speculatiilor pe moneda nationala, trebuie sa ducem leul la un nivel minim, cat mai mic posibil, lasandu-l apoi sa explodeze, sa urce la valori mari, valori reale, undeva catre peste 5 ron pentru un euro. Adica vom face euro atat de scump incat, sa nu va puteti permite sa cumparati activele imobiliare scoase la executare silita, nici cand ele vor avea valori in euro, relativ mici, dar si pentru ca, micimea
salariilor romanilor, salarii platite in lei, sa faca din rata catre banca, un cosmar al vietii de zi cu zi. Totul legal, profitand de naivitatea generala, de ernele lupte politice si de tot acest context romanesc , care din 2006 lucreaza pentru noi si in interesul nostru. Iata ca ieri euro era deja la 4,21 lei."

Apoi citim cam speriati ca reprezentantii patronatelor UGIR 1903 si CONPIROM considera ca, daca nu vor fi acordate transele III si IV din imprumutul de la FMI si transele de la Comisia Europeana, BERD si Banca Mondiala, Romania va intra in colaps, iar fara o crestere economica in 2010 se va ajunge la un milion de someri.

Si revenind la atentionarile facute de Jeffrey Franks cu legatura la criza politica si deblocarea celei de-a treia transe , acelasi misterios bancher ( fara sa aiba la cunostinta declaratiile reprezentantului FMI) ofera raspunsul : In mod evident, in 2007 si 2008 am sprijinit si sustinut politicieni care aveau acces la fraiele guvernarii, ca sa fim lasati sa derulam amplul program de acordare masiva a creditelor de consum. In 2009 fiind an electoral, grija noastra a fost sa alimentam puternic aparitia unui contracandidat puternic pentru actualul presedinte, care avea o cota mare de popularitate, si am reusit. Mult mai usor si mai ieftin decat ne imaginam. Sa ne intelegem : noua nu ne pasa cine va iesi presedinte, pentru ca sunteti la mana noastra, in plan guvernamental. A fost mai usor pentru ca, aveti in Romania o pasiune extrem de mare, sa va consumati energiile fix in directiile care nu va aduc avantaje, care va ingroapa sansele la un viitor mai bun. Suntem si noi uimiti de modul in care, marea masa a jurnalistilor, ne-au facut misiunea mult mai usoara, implicandu-se in aceasta campanie electorala emotional, doar pe fondul ideii ca actualul vostru presedinte trebuie dat
jos, fara sa aiba nici un fel de viziune economica asupra realitatii. Repet, noi doar am alimentat ascensiunea unui oponent puternic pentru dl. Basescu, si restul l-a facut mass-media, si naivitatea voastra , de la sine. Anul 2010 va aduce si rasplata pentru munca depusa de noi in ultimii 4 ani, pentru ca vom aduce Romania la statutul de tara total si , cel mai important, ireversibil dependenta , de fraiele complicatului sistem financiar-bancar mondial. Nu vreau sa par cinic insa, in 1989, toate activele tarii erau ale clasei proletare, adica de fapt ale nimanui, fiind controlate de o mana de oameni care decideau in aceasta tara si pentru a caror bunastare, muncea intreaga natiune ; La 20 de ani, veti fi ajuns fix in aceeiasi situatie, adica nimic nu va mai fi in proprietatea voastra, si veti munci sa va platiti datoriile. Iar economia nationala va fi dominata de multinationalele controlate indirect tot de noi, in vreme ce falimentele firmelor romanesti,
detinute de romani, vor continua si in 2010, intrucat fara finantare , fara credite, si cu un guvern care nu are resurse financiare, nu exista sanse de supravietuire. Astfel incat, tinerii romani vor avea doar doua optiuni : angajati la stat, sau angajati la multinationalele straine; In ambele variante, numai noi castigam."

Inchei acest articol cu un citat din Sorin Ovidiu Vantu (care este dat in consemn la frontiera) : "Nimeni nu este genial in momentul in care intreaga planeta este atinsa de criza. Intreaga planeta este in pragul unui razboi, d-le Tapalaga."

Si va las un link : http://www.inpolitics.ro/avertisment-american-moscova-agreeaza-proteste-de-strada-in-romania-in-decembrie-art51027.aspx

Oare este destul de clar?

2 comentarii:

Horea spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=YBohKD5CxrA

Hai sa nu fim papusi ;) cu "pretty strings"

Horea spunea...

http://www.descopera.ro/dnews/5498723-cel-mai-mic-senzor-autonom-realizat-vreodata

Miscarea de Rezistenta