joi, 19 iulie 2012

Leviatanul 2.0


Oamenii lasati liberi ar distruge tot ce oamenii controlati au cladit. Aceiasi oameni..acelasi castel de nisip.
O ipoteza deloc departe de adevar. Natura distructiva a fiintei umane il face pe Darwin sa zambeasca din putul universului in care se afla. Mult dorita evolutie se izbeste in cruntul adevar cotidian. 

Zavor la gura iadului de am gasi, sigur s-ar gasi cineva sa il deschida...de dragul experientei. 

Sigur...sunt n puncte de vedere...suntem manipulati,suntem dirijati..actionam sub impulsul indus...adevarat. Insa in cazul in care nu am mai fi constransi mai mult sau mai putin subliminal, oare cum am reactiona? Personal consider ca modul in care ne-am comporta ar fi dureros de similar.

Societatea este directionata asa cum animalele sunt dresate. Biciul loveste spinarea omului de rand...pentru a-l tine obedient. In lipsa biciului omul ar musca...prima data din dresor..apoi din cel de langa el. 

Nu suntem pregatiti pentru a fi liberi,insa nu suntem obligati sa tragem la caruta altora. Liderii ar trebui in primul rand sa realizeze ca sunt oameni (in cazul ca sunt) si ca ar trebui sa evoluam cu totii...in limitele rationale ( si teritoriale)..si tinand cont de adevarata esenta a fiecarui individ/popor.

In momentul in care documente de o inestimabila valoare sunt tinute ascunse, descoperiri importante clasificate si marturii suprimate..atunci nu exista cale de a scapa din lat. Statul global este ecoul neputintei umane. Lipsa libertatilor ..gratiile de la gradina zoologica.

Sunt convins ca realitatea imediata este reflectia actiunilor personale..si mergand pe acelasi rationament..de la micro la macro..realitatea generala este rezultatul actiunilor generale ( un individ- o societate- o natiune- un continent- intreaga umanitate).

 NU am putea fi controlati in momentul in care am realiza modul in care functionam..cu bune..cu rele. NU am putea fi dusi de nas daca am fi cat de cat constienti asupra reactiilor pe care le avem in momentul prezentei unui stimul   (cvasiartificial). 

Pentru a putea razbi ar trebui sa schimbam radical modul in care suntem. Alte detalii urmeaza a fi dezbatute, insa pana atunci as dori sa transformam o afirmatie intr-o intrebare...ar fi un prim pas.

Homi homini lupus est?


7 comentarii:

Anonim spunea...

Salut ! Pot sa preiau acest articol (si altele) pe blogurile mele, bineanteles mentionand sursa???? Numai bine, Odorica

Skappaluda spunea...

sigur.

Micul Mester spunea...

Conceptul de libertate am observat ca poate fi perceput in mod foarte diferit de la unu la altu.
Unu va zice ca liber este in momentul in care poate sa aleaga ce doreste, dar in ceata in care traieste nu realizeaza ca are doar cateva variante impuse din care sa aleaga. Aia o fi libertate ?
Alt exmplu.Unul zice ca liber inseamna a nu fi inchis. Insa daca libertatea asta iti fura absolut tot timpul (il dai pe tot ce nu ai nevoie, fiindca esti mintit si crezi ca trebuie/ai nevoie de tot felul de utilitati si accesorii si sclavagesti o viata pentru ele apoi mori).
Eu liber as zice ca este omul care nu depinde de nimic (concept personal despre libertatea abosluta) . In momentul in care nu am nevoie sa mananc ca sa traiesc, sa beau apa sau sa respir, consider ca sunt castigat. Pare exagerare, insa atunci cand iti lipsesc astea (si multora le lipsesc, chiar daca in lumea in care ne invartim noi se discuta mai mult despre afaceri si proprietati,etc), pentru omul lipsit de apa potabila, libertatea este sa gaseasca apa. Pe aia eu nu o numesc libertate ci dependenta.
Deci libertate absoluta nu poate fi. Nu suntem creati sa fim liberi decat in anumiti parametrii.
Cine poate fi liber atunci cand nu-i lipseste nimic insa tocmai a descoperit ca sufera de o leucemie in stare avansata ? Te mai unge cu ceva restu conceptelor despre libertate ???
Vorbim de manipulare, in vreme ce noi insine o practicam cat de des avem ocazia si la nivelul la care ne permitem, fie ca realizam fie ca nu.
A ne destepta, a putea gandi clar si a vedea limpede lucrurile, pentru a ne elibera ??? Din care forma de sclavie sa ne eliberam? ca din ricare nu e posibil.
Orice ai face, tot nu scapi, tot trebuie sa ai un stapan. Chiar si gandurile tale, uneori pot fi cel mai aspru stapan pe care l-ai avut si dorintele rele te pot pierde mai repede decat orice sistem, daca le asculti soapta.
Discutia despre libertate de-a lungul istoriei s-a dovedit a fi doar o manipulare a altora are doreau sa preia puterea.Fiecare venea cu noi perspective care mai de care mai atractive cu sisteme mai mult sau mai putin elaborate, care promiteau mult, dar care s-au dovedit a fi tot forme de sclavie, dar cu un alt ambalaj.
Acum ca sa revin, tu cand zici liber ...
Care-i viziunea ta asupra conceptului de libertate ???

Bidrom spunea...

interesant

Anonim spunea...

OFF TOPIC
De pe blogul lui Vlad Herman

RUSINOS! Sighet – martirilor anticomunişti le este refuzată cinstirea
Posted: 29 Jun 2014 02:37 AM PDT

Un capitol important al rezistenţei anticomuniste din Maramureş l-a constituit grupul de elevi organizaţi în Frăţia de Cruce a liceului “Dragoş Vodă” din Sighet, numit mai târziu “lotul Vişovan”, după numele profesorului Aurel Vişovan, liderul grupului. Atitudinea lor dârză, de apărare a valorilor creştine şi naţionale, au plătit-o cu ani grei de închisoare la Sighet, Cluj, Târgşor, Canal, Gherla, Jilava etc.

Ca o firească recunoaştere a jertfei lor din partea tinerei generaţii, la iniţiativa Asociaţiei Urmaşilor Luptătorilor Anticomunişti (AULA), a avut loc miercuri, 18 iunie a.c., dezvelirea şi sfinţirea unei plăci comemorative în incinta liceului, în prezenţa supravieţuitorilor, a familiilor acestora, a conducerii liceului şi a altor maramureşeni iubitori de istorie. Inscripţia de pe placă are următorul conţinut: “În această sală, care servea drept laborator de chimie, au avut loc în perioada 1946-1948 întrunirile grupului de rezistenţă anticomunistă condus de profesorul Aurel Vişovan”.

Din păcate, la numai câteva zile distanţă, placa a fost demontată, ca urmare a presiunilor exercitate de către Institutul “Elie Wiesel”, al cărui director Alexandru Florian a considerat că aşa ceva este inadmisibil “în oraşul lui Elie Wiesel “.

Vestea demontării plăcii a produs o profundă mâhnire în rândul opiniei publice anticomuniste din Maramureş.

Preot prof. Marius Vişovan,
Preşedinte AULA
Sursa: buciumul.ro

Anonim spunea...



Cine doreste, poate semna online petitia pentru canonizarea parintelui Arsenie Boca.

http://www.petitieonline.com/pentru_canonizarea_printelui_arsenie_boca_-_sfantul_ardealului

Anonim spunea...

Cineva la TV spunea la un moment dat că: libertatea înseamnă sa poti sa nu faci ceea ce nu vrei, nu sa poti face tot ceea ce vrei"

Miscarea de Rezistenta