vineri, 10 octombrie 2008

Culmea Tupeului


Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri seara, la Tg. Mures, la lansarea candidatilor Uniunii in campania electorala, ca, daca copiii maghiari trebuie sa invete romaneste, atunci si cei romani din zonele locuite de maghiari vor trebui sa invete ungureste.

"Vorbim de reciprocitate doar atunci cand este vorba despre noi, ungurii. Dar, daca vorbim despre egalitate, atunci trebuie sa existe reciprocitate. Copiii maghiari trebuie sa invete romaneste si asta este bine. Dar si copiii romani trebuie sa invete ungureste in zonele unde traiesc maghiari", a declarat Marko Bela, citat de NewsIn."

Liderul uniunii si-a radicalizat discursul dupa ce, saptamana trecuta, declara, tot la Tg. Mures, ca limba maghiara trebuie sa devina limba oficiala regionala. El a mai spus ca este absolul necesar ca maghiarii sa fie reprezentati in Parlament, deoarece trebuie sa se lupte pentru drepturile pe care le-au obtinut si sa castige altele noi.

"Trebuie sa avem o reprezentare puternica in Parlament si impact asupra guvernarii. Nu vrem sa patim ca ungurii din alte tari (Slovacia, Voievodina si Ucraina subcarpatica, n.r.) care risca sa piarda ceea ce au castigat. Noi vrem un viitor onest pentru ungurii de aici de pe acest pamant", a mai spus liderul unional.(ziare.com)

Cel mai bine ar fi ca in momentul in care traiesti intr-o tara sa inveti limba oficiala pentru ca din cate observam ceea ce spune acest personaj nu se aplica in alte tari(in Italia nu invata nimeni romaneste).Atata timp cat oficialii vor tolera astfel de comportamente in goana lor pentru electorat si pentru aliante asta se va intampla.Dezgustator de rusinos!

7 comentarii:

nistea spunea...

intr-o vara am plecat in harghita la unchiul meu care este medic si a fost repartizat acolo. cand mergeam pe strada vorbind romaneste la telefon se uitau toti urat la mine parca vroiau sa ard in focul iadului.haideti sa fim seriosi...acolo nimeni nu invata romaneste. nici la magazin nu stiu vanzatoarele romaneste "1 lei si 40 ban". de exemplu in judetul satu mare sunt destui maghiari (primaria si consiliul sunt conduse de maghiari) vrem sau nu trebuie sa recunoastem ca-s uniti... dar eu sau copii mei sau cei tineri nu ar trebui sa invete maghiara. este un cliseu tipic marko bela, castiga un drept azi, unul maine si tot asa o sa ajungem minoritate in propria tara. trebuie sa aiba si ei drepturi dar de ceva timp intrec orice masura.

s-auzim de bine!

Anonim spunea...

aveti dreptate, insa putem sa privim si din alt punct de vedere. cum sa-ti strice o limba in plus? foarte bine daca inveti maghiara! Ungaria e o tara foarte frumoasa, si mai ales civilizata. E curata si oamenii sunt foarte deschisi. Noi romanii mai avem destul pana sa ajungem ca ei din punctele astea de vedere. Plus ca ideile astea ca noi suntem romani si ei unguri vor muri odata cu voi, in primul rand suntem cetateni europeni! Si cu mentalitatea asta vor creste si copii nostri! Asa ca lasati-i sa invete maghiara si sa iubeasca o unguroaica! Doamne-ajuta!

Skappaluda spunea...

Aici nu e vorba de o limba straina in plus...nu asta vreau sa se inteleaga.Nu am spus sa nu fim toleranti insa unii lideri au niste directive de urmat si interesele in acea zona sunt unele destul de mari.Aceasta intamplare nu face decat sa confirme lucrurile.Cat despre cetatenii europeni pot spune ca suntem cetatenii unei tari din Europa.Si sa fim bine intelesi noi suntem romani si ei sunt romani de etnie maghiara care traiesc in aceasta tara si se supun legilor(proaste sau bune) ale acestei tari.

Anonim spunea...

cat despre ungurii care traiesc in Romania si care refuza cu obstinatie sa vorbeasca lb romana in institutiile publice de stat ce sa mai vb ...

Anonim spunea...

Utilizatorul anonim de mai inainte vorbeste in lipsa de cunoastere... Ungaria NU este o tara curata si pot sa spun ca multi dintre ei sunt mai putin civilizati decat locuitorii nostrii din zonele rurale. Si daca e sa invatam noi sau copii nostri sa vorbeasca "ungureste" sau maghiara prima data ungurii (locuitorii Ungariei) ar trebui sa invete sa vorbeasca engleza (23% din populatie vorbesc si inteleg engleza la un nivel minim de conversatie... -> statisticile). In al doilea rand maghiarii (cetatenii romani de etnie maghiara) ar trebui sa invete TOTI limba romana, ca atunci cand merg la primarie sa-si plateasca taxtele, sau merg la posta sa trimita o scrisoare, sa stie sa spuna 2 cuvinte in romana.

E Romania, nu Maghiaria. Copii romani nu "trebuie" (cum spune domnul Bela) sa invele nici o limba. TOCMAI! E Europa, Romania o tara din UE unde esti liber sa inveti (sau nu!) limbi straine (pentru ca maghiara, nu "ungureasca" nu este limba nationala oficiala a Romaniei ;) ).

In concluzie va rog nu mai faceti afirmatii in necunostinta de cauza. Ungaria NU este curata (am fost, am trait si am simtit), nu judecati dupa aparente (bulevardele principale sunt curate! GATA! Toata Ungaria este curata!... ca ex. vezi Roma cu zona turistica fiind luna, cu 5 spalari de strazi+trotuare pe zi, iar restul este mai rau ca in alte orase de la noi).

Anonim spunea...

Anonimul care se pretinde român are judecata contorsionată: învăţ limba străină care îmi place, nu cea pe care vor să mi-o impună minoritarii din ţara mea. Ce-ar zice americanii dacă mexicanii, care sunt foarte mulţi în California, ar avea neobrăzarea să le pretindă să înveţe limba mexicană?! Nu românii sunt extremişti!! Noi acceptăm cu drag un coleg de şcoală sau de serviciu de origine maghiară! Pe unguri de ce-i deranjează să aibă colegi români?! Apropo de Harghita: şi eu ştiu cum e să intri într-un magazin şi să facă vânzătoarea pe surda, deşi a fost rugată cu politeţe; sau: pe şosea spre Sf. Gheorghe, am oprit maşina să întrebăm o femeie care e drumul spre oraş; ne-a întrebat: tudom maghioru?... am dat din umeri, la care ne-a întors spatele; şi când mă gândesc că nici nu i-am zis ceva de dulce; sau: la maternitate, o unguroaică de 42 de ani avea dureri, nu scotea o vorbă româneşte şi cu toate astea noi, româncele am fugit după asistentă; când a întrebat-o care e problema, noi i-am spus că nu ştie româneşte; la care, asistenta (în sfârşit un om cu capul pe umeri!) a întrebat: dar unde a trăit 42 de ani? sau: într-un autobuz, o bunică vorbea cu nepoţica ei numai ungureşte; un cetăţean a întrebat-o de ce n-o învaţă româneşte, căci va avea nevoie la şcoală; răspunsul a fost năucitor: no, lasă, c-o veni vremea să se vorbească şi aici ungureşte; românii nu au înjurat-o; mă întreb ce ar fi păţit un român dacă ar fi înfruntat astfel zeci de unguri într-un autobuz; probabil că n-ar mai fi coborât viu... Ca să nu se înţeleagă greşit: pentru mine şi ţiganii şi cerşetorii sunt tot fii lui Dumnezeu! Dar!!! Ungurii sunt de vină că mereu ne aduc aminte de Atila, cel ce venea în fruntea hoardelor, cu carnea sub şea... Am cunoscut o unguroaică ce a făcut un gest de omenie pe care puţini oameni îl fac; problema este că, statistic vorbind, majoritatea dintre ei sunt, cum se zice în popor, negri în cerul gurii! Faptele lor vorbesc! Şi cel mai grav este că sunt câţiva lideri extremişti maghiari care vor să bage zâzania între români şi unguri; sunt şireţi, duc politica paşilor mărunţi; au îndrăznit să-şi facă partid pe criterii etnice, recunosc pe faţă că nu sunt cetăţeni ai României. Iar politicienii noştri, pentru putere, sunt în stare să ne vândă ţara, în loc să-şi dea mâna câteva partide şi să facă ceva prntru această săracă ţară bogată!
S-auzim numai de bine! Fortuna.

Anonim spunea...

Stau si ma intreb cateodata, de unde atata nesimtire? pana la urma si tiganii(rromii) poate ca sunt intr-un numar si mai mare decat maghiarii, dar asta inseamna ca trebuie sa invatam si tiganeasca?(imi pare rau pentru exemplu, nu sunt rasista, dar cand auzi astfel de comentarii te apuca toti nervii). poate ca ar trebui sa si-o ia si ei in cap...mi se pare normal atata timp cat esti intr-o tara sa vorbesti limba oficiala a tarii respective. Asa cum nemtii nu accepta sa vorbesti cu ei in alta limba decat in germana, asa ar trebui sa se faca si la noi...dar cum statul este foarte "ingaduitor", o sa ne trezim peste cativa ani...si o sa descoperim o mica "tara" in mijlocul Romaniei...

Miscarea de Rezistenta