joi, 12 august 2010

Neutralitatea nu exista pentru marinar : Basescu- In cazul unui conflict Iran-Israel, Romania va fi loiala Israelului

In cazul unui conflict Iran-Israel, Romania va fi loiala NATO si Israelului, a precizat Traian Basescu joi, dupa convorbirile cu omologul sau israelian Shimon Peres, aflat in vizita la Bucuresti.

Intrebat daca, in cazul unui conflict israeliano-iranian, Romania va pune la dispozitia Ierusalimului spatiul sau aerian, seful statului roman a subliniat ca spera sa nu se ajunga acolo.

"Cred ca nu este momentul sa vorbim despre un conflict. Speram ca sanctiunile ONU sa creeze la Teheran solutia corecta. Nu aceea a saparii de gropi pentru militarii americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente.Romania va fi un partener loial al NATO si al Israelului. As vrea sa precizez ca noi apreciem esential ca stadiul actual al situatiei sa evolueze pozitiv prin negocieri. Diplomatia este, in opinia noastra, mijlocul prin care trebuie rezolvat conflictul Iranului cu lumea", a spus Basescu.

Anterior raspunsului acordat corespondentului Associated Press la Bucuresti, seful statului a afirmat ca subiectul a fost abordat in timpul convorbirilor oficiale.In ce priveste relatiile tensionate cu Iranul, presedintele Romaniei l-a informat pe omologul sau israelian ca "Romania sustine fara rezerve aplicarea ultimelor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU care se refera la sanctiunile aplicate Iranului. Plecam de la principiul dreptului fiecarui stat de a utiliza energia nucleara in scopuri civile, dar respingem ideea ca Iranul ar putea detine uraniu pentru a-l utiliza in scopuri nucleare".

Dupa mai bine de doua ore petrecute in Palatul Cotroceni, intr-o convorbire tete-a-tete cu presedintele israelian Shimon Peres, presedintele Traian Basescu a declarat ca discutiile de joi au fost o continuare a celor avute anul trecut, cu prilejul vizitei sale in Israel."Principalele subiecte abordate au fost educatia, turismul si apararea. Am mai discutat despre subiecte de politica externa", a precizat Traian Basescu, in cadrul declaratiei comune.


In timpul convorbirilor oficiale, seful statului roman i-a adus la cunostinta omologului sau israelian pozitia tarii noastre in legatura cu negocierile in Orientul Mijlociu.

"L-am informat pe presedinte despre pozitia Romaniei cu privire la discutiile israeliano-palestiniene, care credem ca trebuie reluate fara preconditii. Acelasi lucru l-am subliniat si in legatura cu negocierile siriano-israeliene. A pune conditii inainte de reluarea negocierilor ni se pare un mod de blocare a acestora", a precizat Traian Basescu.

Peres: Nu vom uita niciodata ca romanii i-au ajutat pe evrei

La randul sau, presedintele Israelului si-a exprimat aprecierea pentru "pozitia pe care ati luat-o impotriva terorii si fata de problema iraniana". Peres i-a multimit sefului statului roman pentru reactia autoritatilor dupa accidentul de elicopter in care si-au pierdut viata patru soldati israelieni.

"Doresc sa-mi mai exprim multumirea personala pentru ca, atunci cand soldatii israelieni si-au pierdut viata in Romania, ati lasat deoparte problemele pe care le aveati de rezolvat si v-ati ocupat personal ca acestia sa ajunga acasa cat mai repede", a spus Peres.

Peres: Blocada impusa Fasiei Gaza va fi ridicata, daca locuitorii sunt pasnici

Legaturile de prietenie dintre romani si israelieni nu au fost evitate, in declaratia de presa a lui Shimon Peres.

"Nu vom uita niciodata ca in perioadele intunecate ale nazismului, cand romanii i-au ajutat pe evrei. Acum in Israel traiesc peste 50.000 de romani, care isi pastreaza traditiile si valorile culturale. Pentru acestea, doresc sa multumesc poporului roman. Este o prietenie care nu va expira niciodata", a declarat presedintele israelian.

Din punt de vedere economic, Peres a comparat Romania cu un "fluture care incepe sa zboare", dupa ce a iesit din stadiul de larva. "Ne vom sprijini reciproc astfel incat sa zburam impreuna in viitor", a incheiat Shimon Peres.

Intrebat care este motivul pentru care a ales acest moment al vizitei sale in Romania, presedintele Israelului a subliniat ca a vizitat tara noastra de trei ori, dar "acum Romania este diferita de cea pe care am vizitat-o in trecut. Astazi Romania este o putere a Europei".

Peres nu a inteles bine o intrebare legata de viitoarele acorduri de cooperare semnate intre cele doua tari, drept care a primit lamuriri de la Traian Basescu. "Stiinta nu are granite, iar pentru Israel este o onoare sa coopereze cu Romania democratica in aceasta privinta. De asemenea, discutam despre proiecte comune de infrastructura. 5.000 de oameni de afaceri israelieni isi desfasoara activitatea in Romania", a raspuns Peres.

Joi seara, dineu de gala la Cotroceni

Cei doi sefi de stat urmeaza sa semneze o serie de documente oficiale, intre care un acord de colaborare in domeniul invatamantului si unul in domeniul investitiilor.

Shimon Peres se afla in Romania pentru o vizita oficiala de doua zile, in perioada 11-13 august.

Peres a depus, joi dimineata, o coroana la flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol.

Apoi a fost primit oficial la Palatul Cotroceni, pe platoul de ceremonii, la ora 10.30, dupa care au urmat convorbirile cu seful statului roman.

Presedinele Israelului, Shimon Peres, va participa joi seara la un dineu oferit de omologul sau roman, Traian Basescu, la Bucuresti.

Sa nu uitam:

2 comentarii:

Antiignorantu spunea...

nu TB conduce ROMANIA ... atentie ... poate TB este si dezinformat anume ... In aceste momente parlamentarii , magistratii , BOR si aviatorii civili isi ingroapa copiii si nepotii in Ignoranta si Satanism organizat ... acum ei trag de niste Sfori extrem de Periculoase ... viitorul va ARATA mai clar aceste FAPTE ...

Anonim spunea...

Si nu stii din ce cauza? offf... Pai dupa 89 toti dar toti presedintii romaniei sunt de origine ebraica, inclusiv cel actual (chiar daca este infiat de tamplarul satului B......)

Miscarea de Rezistenta