luni, 8 decembrie 2008

Statul te hraneste ...Statul te controleaza


"Fostul" guvern pe final de mandat a adoptat o lege foarte controversata cu privire la stocarea datelor privind e-mailurile sau convorbirile telefonice.Legea a fost publicata in monitorul oficial pe 28 noiembrie si va intra in vigoare la 60 de zile de la publicare.

Controlul statului asupra datelor iniformatice ale cetăţenilor capătă din ce în ce mai multă amploare şi în România. Astfel că anumite date vor fi stocate de firmele de comunicaţii. Printre acestea se numără date privind apelurile telefonice, SMS-urile sau e-mailurile. Companiile sunt obligate să ţină aceste informaţii timp de şase luni şi să le pună la dispoziţia MIRA, Parchet, SRI şi SIE, la solicitarea acestora, scrie Mediafax. Acestea sunt prevederile Legii 298/2008.

Categoriile de date care vor fi stocate vizează urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări şi a destinaţiei acesteia, a suportului de comunicare şi a echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament, precum şi locaţia echipamentului de comunicaţii mobile.

În plus, operatorul va stoca datele necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării. Legea stabileşte că vor fi păstrate datele de trafic şi de localizare a persoanelor fizice şi juridice, precum şi datele conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului înregistrat.

Actul normativ nu se va aplica în ceea ce priveşte conţinutul comunicării sau informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice. Conform legii, datele ar trebui accesate numai după începerea urmării penale şi numai cu autorizarea instanţei(antena 3.ro).



Intreaga lege o puteti citi aici.

1 comentarii:

Anonim spunea...

MDZR,ce zici de un studiu despre noile permise de conducere introduse in România ce au pe ele un cod de bare,posibil ean 13?
eu nu am gasit informatii concludente in acest sens,ma refer la o pozitie ortodoxa ferma despre acest lucru.poate ai mai multe surse de informatii.succes!

Miscarea de Rezistenta