duminică, 14 martie 2010

Serviciile Secrete si Ocultismul(1)


Helena Petrovna Blavatski


Nascuta in 1831 in Rusia , intr-o familie nobila ea a fost , dupa spusele parintilor, un copil isteric inainte de a deveni o femeie frigida si apoi , dupa cum scrie fara ocolisuri unul dintre biografii ei , "o tata absolut scarboasa" . La 16 ani e maritata cu generalul Blavatski , cu 60 de ani mai in varsta ca ea.Nu va intarzia sa fuga si strabate Grecia , Orientul Mijlociu si Egiptul in compania unui "mag" care-si spunea Paulos Metamon. La 20 de ani , o gasim la Londra , frecventand atat cenaclurile spiritiste dar si coteria emigrantilor revolutionari din diverse tari. Acolo il intalneste pe Mazzini si adera la societatea lui secreta Tanara-Europa.

Cam prin 1854 situeaza ea o calatorie pe care ar fi intreprins-o in India si Tibet, unde niste misteriosi mahatma ar fi initiat-o in ocultism si ar fi invatat-o sa-si dezvolte puterile psihice.Insa ajunge sa controlam datele pentru a constata ca aceasta calatorie este pur imaginara.In 1866 ea lupta- cu adevarat , de data aceasta - in Italia alaturi de Garibaldi, e grav ranita si pleaca sa se ingrijeasca la Paris. Acolo se imprieteneste cu doua vedete ale spiritismului , Victor Michal si Allan Kardec,care descopera foarte repede ca ea sufera de o dedublare a personalitatii.

In 1870 , porneste din nou la drum : fondeaza la Cairo , impreuna cu Metamon , un Club al miracolelor; prinsa in flagrant delict de inselatorie, o sterge de-acolo si pleca sa-si  exerseze talantele in Statele Unite , unde pretinde a fi fost trimisa de un "spirit" numit John King de care , conform propriilor ei termeni , e "controlata". Ce e ciudat este ca tot pe atunci , in 5 tari diferite, mai multe false mediunuri se reclamau si ele de la un spirit cu acest nume."Se pare deci - scrie Rene Guenon- ca numele de John King ascudea pur
si simplu un om viu,si ca acest misterios personaj actiona in folosul unor grupari nu mai putin misterioase". Ipoteza lui Guenon s-a dovedit a fi exacta, pentru ca intr-o scrisoare apartinand unui colonel american pe nume Olcott , datata din 1875, si in care aceasta ii recomanda unui prieten sa mearga sa-l vada pe John King care , zice Olcott , este un initiat , membru al unei loji masonice.

Or, chiar de la sosirea in Statele Unite , Helena Blavatski incepuse sa-l caute pe acest Olcott, reusind ca el sa-i fie prezentat de catre un bogat om de finante si facandu-si-l de atunci inseparabilul ei asociat.Colonelul Henry Steele Olcott , care-si facuse cariera in domeniul informatiilor militare, era francmason si spiritist; din ziua in care ea a facut cunostinta cu el, Blavatski a incetat sa mai vorbeasca de "spiritul" John King care ,dupa Olcott , se numea in realitate Henry de Morgan. " Acesta - a conchis Guenon - trebui sa renunte la serviciile agentului sau Blavatski pe la 1875 sau 1876 , caci noul Club al miracolelor creat la Philadelphia avusese aceasi soarta ca cel de la Cairo si pentru acelasi motiv."

Asa incat, calauziti de catre un nou "spirit" care-si spunea cu modestie Serapis . Helena Blavatski si Olcott adera la societatea secreta asa zis initiatica The Hermetic Brotherhood of Luqsor, a carei emblema era crucea incarligata , dar reusira repede sa fie exclusi din ea. Atunci , isi creara propria lor organizatie , Societatea teosofica , al carei succes avea in curand sa-i asigure celebritatea aventurierei noastre, care , trebuie sa recunoastem , avea niste calitati psihice exceptionale pentru manipularea sufletelor slabe.Acest succes tinea mai ales de faptul ca vederile exprimate in Doctrina Secreta , principala carte a Helenei Petrova , erau un ghiveci de hinduism , buddhism si spiritism continand toate temele subculturii , intotdeauna seducatoare pentru toti care sunt gata sa creada orice.Totusi , societatea teosofica , putu sa se mandreasca cu niste recruti ca orientalistul Emile Burnouf si sir Arthur Conan Doyle , creatorul lui Sherlock Holmes.

Pe cand conduce impreuna cu Helena Blavatski Societatea teosofica ce incepe sa prospere in Statele Unite si in diverse tari europene , colonelul Olcott adera , pe cat se pare, la Ordinul numit The Golden Dawn in the Outer.Abia in 1878 Helena Blavatski face - insotita de fidelul Olcott - acea calatorie in India pe care si-o inventase cu 25 de ani mai devreme.Scopul afisat al expeditiei : raspandireateosofiei pe subcontinentul indian , lucru surprinzator , de vreme ce stim ca Helena pretindea ca detine "doctrina-i secreta" de la acei mahatma hindusi.In India,ei incheie , in numele Societatii Teosofice, o alianta cu asociatia Arya Samaj , incurajata de Anglia in scopul de a contracara rezistenta opusa colonizarii de catre reprezentantii religiei indiene traditionale.Sediul central al Societatii Teosofice a fost si el transferat in India , la Adyar , pentru a se acredita mai bine legenda referitoare la originile ei.

Intoarsa in Europa,Helena se duce in Germania, apoi in Belgia ,inainte de a se stabili la Londra unde va muri in 1891.Cand stim ca primul ei periplu , dupa parasireadomiciliului conjugal , ii epuizase veniturile avuabile si ca in timpul primei ei sederi la Londra trebuise sa dea lectii de pian ca sa traiasca , ne putem atunci pe drept intreb acum isi finanta traiul si deplasarile-i neincetate.Intr-adevar, grija cu care ii cultiva pe bogatii ei adepti nu explica totul. Alexandr Aksakov , consilier personal al tarului , care oinsarcinase sa trimita mediumuri la curtea de la Sankt-Petersburg , ii spune in aceasta privinta : " Sa stiti ca problema banilor nu se pune". Pe de lata parte , in timpul sederii inIndia , Helena Petrova primea de la guvernul britanic o subventie ce se ridica la 12 000 de rupii pe an. Or , e bine de stiut ca niciun stat nu-si deface punga decat pentru cei care ii fac anumite servicii in schimb, mai ales daca este vorba de sarlatani mai mult sau mai putin iluminati.Pe de alta parte , mai multe episoade ale romanului de aventuri care a fost viata Helenei , ca directivele primite de la asa numitul John King sau eforturile de a-l intalni pe Olcott , indica in mod clar ca ea a fost folosita de serviciile speciale care , datorita extraordinarei ei aptitudini de a-i manipula pe altii , au vazut in ea un pretios auxiliar. Ohrana tarista? Inteligence Service? Amandoua deodata sau succesiv?

Concluziile raman singure sa le tragem,insa din cele expuse de sus putem ajunge departe cu rationamentul....de la loja la nazism si de la pre-new-age la influentele serviciilor si interesele geopolitice.

2 comentarii:

Antiignorantu spunea...

da manipulare de moment........

Anonim spunea...

eu am citit in multe carti despre ea.sunt autori celebri care fac referire la 'doctrina secreta', autori destul de bine informati. nu cred ca ce se scrie aici e adevarat in totalitate. de fapt, cine detine adevarul?

Miscarea de Rezistenta