miercuri, 9 septembrie 2009

Miscarea de ...CE?








Oarecum surprins, am aflat de pe un blog (Romania-Dacia) ca Marius Tuca a scris un articol intitulat Miscarea de Rezistenta. Cu o oarecare curiozitate am intrat sa vad despre ce este vorba, si la o prima citire articolul isi face treaba ..adica lua ochii cititorului si parea un manifest redactat cu o adevarata intentie buna.

Din pacate cade acolo unde majoritatea tentativelor publice cad  si anume la capitolul moralitate.

Scris pentru a sensibiliza publicul si de a-l aduce de partea echipei Jurnalul care se chinuie de 4 ani incoace sa faca ceva diferit , aceasta "compunere" puncteaza scurt defectele societatii noastre. Insa daca avem in vedere doi factori atunci putem vedea clar ca ei nu se suprapun in totalitate : Factor A : REALITATEA ; Factor B : Manifestul.
Izvorat parca dintr-un univers paralel textul scris de dl Tuca are incursiuni in real apoi paraseste brusc planul fizic in care traim si pleaca undeva in dorintele ascunse ale jurnalistului care uita ca este intr-un trust , ca nu poate sa faca ce vrea si ca la fel ca orice alta tentativa "inaltatoare" a trusturilor media este doar praf in ochii omului.

Cum ar fi fost oare ca acest articol sa sune asa :

"Dragi cititori,

Dintotdeauna ziarele,posturile de televiziune si radiourile nu au facut altceva decat sa va mentina intr-o stare de hipnoza,sa se joace cu mintile dumneavoastra,pe unii sa ii indobitoceasca, pe altii sa ii zapaceasca insa ceea ce trebuie retinut e ca niciodata nu au prezentat realitatea asa cum este de fapt.

La acest ziar, pentru ca aici sunt eu responsabil, am incercat sa facem de cativa ani ceva diferit.Nu ceva bun ci doar diferit, sa ne chinuim sa mai scoatem si ceva cu adevarat folositor pentru ca unii dintre noi nu suntem vanduti in totalitate insa nu am reusit , pentru ca intresele primeaza mai presus de capacitatea omului si de dorinta sa de a face bine.

Meseria noastra te face sa te simti ca intr-o menghina...De o parte si de cealalta a ziaristului sunt niste bariere de care nu se poate trece, pe oriunde ne-am perinda ne gasim la fel de constransi.Unii dintre noi au cedat, unii in schimb au perseverat in a va minti...eu personal ma aflu in ipostaza in care consider ca este necesar sa va prezint lucrurile asa cum sunt ele, chiar daca este prea tarziu si peste acest articol se va pune praful , la fel ca peste sperantele cu care am plecat toti ( naivi ) dupa "revolutie".

Am ajuns sa jucam un teatru ieftin, criticand la comanda si aruncand cu noroi  in fosti colegi de care ne leaga prietenii stranse.Acesta a fost targul pe care l-am acceptat cu totii.Consider ca este de ajuns tot ceea ce sa intamplat.Toate neregulile pe care le-am musamalizat si faptul ca am fost falsi fata de noi si fata de dumneavoastra nu face decat sa confirme ceea ce inseamna cu adevarat a fi "vandut".

Acum vad cu alti ochii ceea ce noi ca jurnalisti am facut..La colapsul in care se afla societatea am pus si noi umarul..mai tineti minte cu ce bucurie prezentam si inca mai prezentam non-valorile? Cum am pus pe primele pagini lucruri care ne provocau dezgustul , dar se vindeau..si asta conta.Banul venea necontenit si noi am devenit imuni la aceste abjectii.

Am absolvit sau nu facultati , am lasat diplomele ascunse pentru a face bani.Meseria nu mai este si nu a fost bratara de aur. Radeam cum vedeam premiile venind si pentru cateva clipe ramaneam uimiti vazand cum suntem chemati sau pe cine chemam la emisiunile de la televiziune.

Mediocritatea a devenit ceva din care nu ne doream sa iesim pentru ca acolo era confortul.Am promovat ceea ce astazi ma face dezgustat de propria-mi imagine.Am distrus cultura apoi cand oamenii au devenit constienti ne-am impartit in 2 tabere..de aceleasi interese controlate.Am fost obligati sa promovam pe cine ne-a fost dat si nu am comentat niciodata pentru a nu ne pierde sustinerea.

Consider ca a fost de ajuns, si ca ceea ce am distrus cu greu se mai poate repara. Imi cer scuze in fata dumneavoastra, a cititorilor pe care consider ca i-am tradat.Imi cer scuze pentru ca niciodata nu credeam ca lumea in care am intrat poate fi atat de bolnavicioasa si de periculoasa.

Cu ocazia acestui articol imi prezint oficial demisia , sugerez  colegilor mei sa faca la fel si ma alatur voua, celor care aveti gandire critica pentru ca voi sunteti adevarata Miscare de Rezistenta.

Marius Tuca "


Ar fi fost poate un adevarat Manifest , nu abjectiile scrise de niste minti pierdute care insa stiu , ca orice jurnalist "bun" un singur lucru : limbajul a fost creat pentru a ascunde gandurile.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Domnilor,
Marius Tuca e un incult pe care l-au mai slefuit imprejurarile si lumea de care s-a mai frecat pe cand mergea cu tramvaiul...iar acum vrea sa faca"altceva"...si se foloseste de sintagme care "dau bine"...oricum ar fi ramane un idiot cu ifose...si fara carte...

Anonim spunea...

Domnilor,
Marius Tuca e un om minunat, generos, inteligent, discret, autodidact, sensibil, talentat...

Sagittarius spunea...

Total de acord cu primul anonim. Eu la el n`am vazut nici o generozitate sau sensibilitate. Nu ma aflu in masura sa`i pun sub semnul intrebarii talentul, insa, discretia se poate confunda cu lipsa curajului.

Anonim spunea...

Domnilor, cred ca domnul Marius Tuca, ar trebui privit ca un om curajos, pentru ca nu oricine are curajul necesar de a se sui pe o scena, in calitate de om media si amator de folk, si de a se face de ras.Iar in ce priveste " Miscarea de Rezistenta "....cat timp vor exista trusturi de presa patronate de politicieni, nu putem vorbi de rezistenta...ci de campanii electorale.Sunt curios daca in 2004 domnul Marius Tuca avea posibilitatea de a crea un imbold media impotriva activitatilor social-politice desfasurate pe teritoriul tarii? sau mai bine....daca tot vrea sa ne demonstreze independenta....si rezistenta impotriva sistemului...de ce nu ar demisiona din trust.....si atunci....cu siguranata...toata societatea...va considera credibila actuala pseudo "miscare de rezistenta".

Anonim spunea...

Probabil ca Tuca se doreste a fi un fel de Alex Jones al românilor: un tupeist nerusinat, cu pretentii de propovaduitor al adevarului unic.

Are audienta, bani, interes, tupeu...

E o miscare parsiva si periculoasa. Tuca, desi incult si grobian, e in stare de asa ceva, manipularea e specialitatea lui.

Se vor gasi destui, din pacate, care sa-i creada elucubratiile.

Felicitari MDZR si celorlalti, care depuneti eforturi considerabile pentru iluminarea individului.

camelia spunea...

tuca si-a dat demisia din ce functie ...? e inca la Jurnalul.
Mie una imi place spiritul ce l-a imprimat ziarului si sa spunem ca e un aer curat in toate evenimentele ce le organizeaza el.

gabi m. spunea...

Cand intr-o dupaamiaza (una-doua saptamani in urma...)l-am vazut/auzit pe tuca facand publicitate "miscarii de rezistenta" (pe antena3),am gandit:aha,deci al "lor" era blogul acela...pacat... In seara aceasta cand am intrat din nou pe acest blog si mi-am dat seama ca de fapt...nu era blogul "lor",m-am bucurat enorm!Multumesc pentru tot ce faceti spre folosul nostru,al celor care suntem mai putin informati!Doamne ajuta!

Miscarea de Rezistenta