vineri, 6 iunie 2008

Ocupatie permanenta in Irak


Cu cinci luni înainte de încheierea mandatului la Casa Albă, administraţia republicană de la Washington încearcă să ajungă la un acord cu oficialii de la Bagdad pentru menţinerea trupelor americane în Irak pe termen nelimitat, indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în noiembrie în SUA.

Cotidianul britanic „The Independent" a dezvăluit ieri că acordul negociat de responsabilii americani şi irakieni prevede că trupele SUA vor putea staţiona în baze permanente, desfăşura operaţiuni militare, (!!!!)aresta cetăţeni irakieni şi vor beneficia de imunitate juridică(!!!!!).
Risc de criză la Washington

Oficialii de la Bagdad se tem că documentul va destabiliza poziţia Irakului în Orientul Mijlociu şi va acutiza conflictul interconfesional din ţară. Textul riscă însă să provoace o criză politică şi în SUA, deoarece preşedintele George W. Bush vrea ca acordul să fie încheiat până la sfârşitul lunii iulie, pentru a-l proclama drept o victorie militară şi a justifica invazia din 2003.

O astfel de înţelegere i-ar consolida şi poziţia candidatului republican la alegerile prezidenţiale, John McCain. Miniştrii irakieni au afirmat că vor respinge orice acord care limitează suveranitatea Irakului, dar analiştii estimează că documentul va fi semnat în cele din urmă.

0 comentarii:

Miscarea de Rezistenta