luni, 2 iunie 2008

UNESCO - Scopul si filosofia sa (1)


"Sarcina fundamentala a UNESCO este de a contribui la aparitia unei singure culturi mondiale, cu propriile sale filozofii şi fundamente de idei, şi cu propriile sale scopuri . Acest lucru este oportun, deoarece aceasta este prima data in istorie, in care schelele şi mecanismele de unificare a lumii au devenit disponibile, de asemenea, pentru prima sunt disponibile mijloace (in forma de descoperire ştiinţifică şi aplicaţiile sale) de a stabili o fundaţie pentru un minim de bunăstare fizică a întregii specii umane. Şi este necesar, pentru moment, a două filozofii de viaţă de Vest şi de Est care se confrunta reciproc , şi nu numai ca împiedica realizarea de unitate, dar ameninţă să devină si inima actualului conflict.

Cele doua filozofii ar putea fi categorisite ca doua super-nationalisme ; sau ca individualismul faţă de colectivism; sau ca modul de viata American versus modul de viata Rusesc; sau de capitalism versus comunism; sau crestinism versus Marxism; sau într-o jumătate de duzină de alte moduri. Faptul ca opoziţia lor rămâne şi în continuare faptul că in fiecare dintre ele sunt cristalizate modurile de viaţa ,gândurile şi aspiraţiile politice de sute de milioane de fiinţe umane este irefutabil. Poate fi evitat acest conflict, pot fi aceste contrarii reconciliate? Cred ca nu numai acest lucru se poate întâmpla, dar , trebuie să se întâmple - doar ca nu ştiu dacă se va întâmpla înainte sau după un alt război. "
Sir Julian Sorell Huxley

Ca primul director al UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Organizare Culturală), Sir Julian Sorell Huxley (1887-1975) a scris o lucrare intitulată UNESCO scopul său şi Filosofia sa (1946) în care a conturat viziunea sa pentru nou creeata organizaţie internaţionala (care a crescut din Liga Naţiunilor "Institutul de Cooperare Intelectuala"). Potrivit lui Huxley, filosofia de ghidare a UNESCO ar trebui să fie ceea ce el numeşte,, Evolutia Umanismului Mondial".

Julian Huxley, un biolog renumit, umanist, şi un ardent internationalist a avut mai multe titluri, inclusiv: secretar la Societatea Zoologica din Londra (1935-42), primul presedinte al British Humanist Association (1963); vice-preşedinte (1937-44) şi Preşedinte (1959-62) al British Society of Eugenics(Societatea britanica pentru Eugenie). El a fost de asemenea, un membru fondator al World WildLife Fund(WWF), a introdus termenul de "transhumanism" (ca un mijloc de a deghiza eugenia). Huxley primit, de asemenea, multe premii, inclusiv Medalia Darwin de la Royal Society (1956), Premiul Kalinga UNESCO (1953) si Premiul Special al Fundaţiei Lasker în categoria Planned Parenthood(Planning Familial) - World Population (1959) pentru a numi doar cateva. El este, de asemenea, nepotul de Thomas Huxley (Darwin's Bulldog) şi fratele autorului Aldous Huxley.

Huxley promova egalitatea fiintelor umane insa pentru el unele persoane sunt mai "egale" decat altele.

"Exista niste inegalitati biologice care sunt atat de dezgustatoare incat nu pot fi luate in calcul.Persoanele cu deficiente mentale sau altfel spus nebunii nu pot fi egali in drepturi cu ceilalti oameni-nici in fata legii ,nici in educatie sau in libertatile umane."

Pentru Huxley exista si un al doilea tip de inegalitate care implica mai multe aspecte: slabiciuni,deficiente morale ,etc. Aceste persoane in viziunea lui erau de asemenea indezirabile.

" A ajusta principiul egalităţii democratice este o sarcină importantă pentru întreaga lume, şi una care va creşte din ce în ce mai urgent. Pentru a promova această ajustare va fi nevoie de multa cercetare, in aceste sarcini Unesco poate şi trebuie să coopereze. "

"Cu toate acestea, este esenţial ca eugenia ar trebui să fie adusa în întregime în frontierele ştiinţei, pentru ca aşa cum am menţionat, în viitorul nu foarte îndepărtat problema de a îmbunătăţi calitatea medie a fiinţei umane este de natură să devină de urgenţă, şi acest lucru poate fi realizat numai prin aplicarea unei descoperiri ştiinţifice- cu adevărat a eugeniei. "


"Unesco trebuie să promoveze studiul de filozofie ca un ajutor în clarificarea valorilor, pentru binele omenirii, în general. Ea trebuie de asemenea să facă acest lucru în scopul de a avea impusa propria sa scară de valori si cu ajutorul ei sa ghideze omul in concordanta cu scopurile sale. Pozitiv va fi ceea ce promoveaza iar negativ ceea ce UNESCO doreste sa descurajeze.
Aici va fi ghidata filosofia de evoluţie a umanismului in stransa legatura cu eugenismul."



Aceste lucruri sunt de-a dreptul infricosatoare, cine este in masura sa catalogheze persoanele in diferite cateogrii , cine este in masura sa aleaga cine traieste sau cine nu? Cum se poate ca cineva sa promoveze asa ceva inca din 1946!!!!! si nimeni sa nu ia masuri?Este de-a dreptul jenant si de mare prost gust!

3 comentarii:

nistea spunea...

salut. stii ca americanii vor sa atace venezuela? chiar un oficial a recunoscut asta. as dori, daca poti sa ne ti la curent cu asta, in continuarea articolului cu pretul petrolului. ei sunt peste tot in jurul nostru, conduc tot...de la scoli la guverne si toata chestia cu manipularea si increderea oarba in ei este indusa de la scoala unde fiind intr-un cenaclu sau un anumit cerc esti convins ca trebuie sa crezi in cel care il conduce spre binele lui, dar tu asta nu realizezi pentru ca el e acolo sa te ajute sa te dezvolti in viata...

Anonim spunea...

de ce nu realizeaza nimeni, ca "crestinismul" si "marxismul" sunt ideologii similare 99% ???
de frica ? de ce va temeti ? de adevar ?
ca totul este in mana bisericii ?
sau de ce?

Skappaluda spunea...

Detaliaza te rog ce vrei sa spui prin "ideologii 99% similare"...inteleg unde vrei sa ajungi dar afirmatia facuta de tine e gresita.

Miscarea de Rezistenta