vineri, 6 iunie 2008

Uniunea Asia-Pacific?


Australia face lobby printre ţările asiatice pentru a forma o alianţă

Premierul australian Kevin Rudd propune un bloc Asia-Pacific, similar UE, care să includă greii Asiei – China, India, Japonia – şi chiar SUA.

„În prezent, în zona Asia-Pacific nu avem un organism care să permită un dialog de securitate comun între principalele puteri ale regiunii lărgite: SUA, China, Japonia şi India", a declarat Rudd parlamentului australian.
„De la UE, trebuie să învăţăm că este necesar să facem primul pas", a spus el. Rudd a declarat că o "Comunitate Asia-Pacific" ar putea fi fondată până în 2020, ca forum pentru abordarea schimbărilor de climă şi a terorismului, ca şi pentru rezolvarea conflictelor teritoriale, cum ar fi cel din Kashmir, Taiwan şi Peninsula Coreeană.

Analiştii spun că planul va fi ascultat politicos în Japonia şi Indonezia, dar cuvântul decisiv aparţine Chinei. Alison Broinowski, specialist în studii asiatice la Universitatea Naţională Australiană, crede că includerea Washingtonului va deranja unele guverne asiatice.

Asia – viitor „centru de greutate strategic"

Prof. Peter Drysdale, de la aceeaşi universitate, spune că este nevoie de SUA într-o astfel de uniune, deoarece este vorba despre „ajustarea Americii la apariţia ca mari puteri a Chinei şi Indiei". Rudd declară că organizaţia va ajuta la dezvoltarea comerţului şi la valorificarea puterii economice în creştere a zonei. „Centrul de greutate economic şi strategic al lumii se mută în Asia", a spus el.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Da..e pe bune. Incet-incet globalizarea are loc si "baietii" lucreaza noapte si zi pentru a reusi. Si asta pentru ca in lume abunda ignoranta si oamenii se lasa manipulati + prostiti pe fata. Indoctrinarea inca e mare , in plus sunt multi lasi care nu au curaj sa ia atitudine si se complac in situatia asta spunand ca nu-i va afecta si pe ei...Au chinezii un proverb : de ce ti-e frica nu scapi.Speram ca lumea sa inceapa sa -si puna intrebari si sa ia atitudine.

Miscarea de Rezistenta