joi, 17 aprilie 2008

Globalizarea totala a informatiilor


SUA isi baga nasul in bazele de date ale U.E in schimbul ridicarii vizelor.Sub ochii nostrii se intampla un grav abuz.

Uniunea Europeana a semnalat joi ca ar putea oferi Statele Unite acces limitat la bazele sale de date politienesti, in incercarea de a obtine ridicarea vizelor pentru cetatenii noilor state membre, transmite Reuters.

Oferta, de natura sa starneasca temeri in Europa referitoare la protectia datelor, este o incercare a include toate statele membre in programul american Visa Waiver. Oferta nu se aplica insa decat daca UE primeste informatii similare de la Washington, a spus un oficial european cu rang inalt.

"Suntem dispusi sa discutam cu prietenii nostri americani pe o baza strict reciproca ce informatii ar trebui impartasite pentru ca toate statele membre sa fie incluse in Visa Waiver", a declarat intr-o conferinta de presa Jonathan Faull, director general al departamentului pentru justitie, libertate si securitate al Comisiei.

Printre informatiile pe care le stocheaza UE se afla amprentele solicitantilor de azil si exista planuri sa fie luate si amprentele celor care solicita vize. Tarile din spatiul Schengen au si o baza de date cu persoane cautate de politie si vehicule furate.

Faull a spus ca UE nu va acorda Statelor Unite acces complet la bazele sale de date, dar va discuta pentru a vedea ce gen de informatii doreste partea americana.

Majoritatea membrelor mai vechi ale Uniunii Europene fac parte din programul Visa Waiver, care permite cetatenilor lor sa calatoreasca fara vize. Grecia si 11 dintre cele 12 tari fost comuniste care au aderat in 2004 si 2007 sunt excluse.

Washingtonul a presat aceste tari sa ii acorde acces la bazele de date ale politiei lor, in schimbul ridicarii vizelor, dar nu a oferit niciun fel de informatii in schimb, a spus oficialul european.

Decizia administratiei Bush de a semna acorduri separate preliminare pentru ridicarea vizelor cu mai multe tari din Europa Centrala, in locul unui singur acord cu UE, a starnit tensiuni intre Bruxelles si Washington. Acele acorduri nu includ insa si acces la baze de date europene.

Luna trecuta, UE si SUA au convenit sa rezolve problema temporar, permitand negocieri bilaterale intre Washington si statele membre in paralel cu negocierile UE-SUA.

Ministrii de justitie si de interne europeni ar putea acorda vineri Comisiei Europene un mandat oficial pentru a negocia in probleme europene. Faull a spus ca aceasta include problema accesului la bazele de date, ca si proiectatul sistem american de permise electronice de calatorie, care presupune ca cetatenii sa completeze un formular pe internet inainte de plecare.

Unele dintre tarile care au semnat acorduri preliminare cu Statele Unite, precum Cehia, au anuntat ca isi vor continua negocierile bilaterale cu Washingtonul si nu vor ca negocierile americano-europene sa le intarzie intrarea in Visa Waiver. In replica, Faull a spus ca UE nu tine lucrurile pe loc.

0 comentarii:

Miscarea de Rezistenta