miercuri, 26 noiembrie 2008

De ce sa VOTEZI?


Cam de o saptamana s-a miscat ceva pe plan politic...nimic important ci doar faptul ca in momentul in care la un search pe google scrii prostanac si apesi poate din plictiseala "Ma simt Norocos" nu mai apare blogul lui Mircea Geoana ci doar instiintarea ca a fost sters...pacat numele tot acolo a ramas.

Odata la "n" ani apare aceeasi problema si odata cu problema apar si diverse solutii.Eu nu sunt aici sa dau solutii in aceasta privinta insa dreptul la libera exprimare ma face sa imi expun parerea cu privire la acest fenomen democratic si anume votul.

Asistam la o noutate anul acesta si anume votul uninominal...ca e bine ca e rau ...parerile sunt impartite dar cum ne-am obisnuit de acum bine nu are cum sa fie.

Intr-o mica incursiune in realitatea cotidiana observam cum "greii" s-au impartit prin tara in speranta ca locurile natale sau interesele ii vor propulsa in locul de unde cu greu se dezobisnuiesc sa fie si anume la volanul "daciei mioritice" vopsita in trei culori dar cu un numar de inmatriculare european.

Masoni sau profani , cavaleri sau agenti , mistici sau tarani , candidatii de anul acesta nu fac decat sa demonstreze ca atat timp cat exista o paine usor de obtinut ar face orice ca sa ajunga primii in fata tejghelei.(vezi Hrebenciuc candideaza in ograda lui Casuneanu-Oituz jud Bacau)

Promisiunile sunt ridicate la nivel de spam si cand vezi ca nu mai poti scapa de fetele candidatilor, emblemele partidelor si sloganele electorale te cuprinde febra electorala care se manifesta prin acute dureri de cot,clavicula sau alte parti anatomice care incep cu litera c.

Mutrele "gibonoide" plantate pe fundaluri de diverse culori iti inspira mai multa scarba decat incredere.Oare cei care organizeaza aceste campanii sunt atat de idioti sau sunt doar lipsiti de chef ca si alegatorul de rand?

Hilar devine si modul de abordare al diverselor formatiuni politice si spun formatiuni politice cu o imensa indulgenta..preferabil ar fi adunatura de "sus(-)tragatori".Am observat ca punand o anumita suma in buzunarele unor copii si imbracandu-i in culorile reprezentative cei care planuiesc campania isi imagineaza ca pot sa castige voturi.Si atuci pot spune cu mana pe inima ca cei care voteaza din simplu motiv ca au o sacosa,bricheta etc de la un anumit partid MERITA sa fie condusi de acei oameni.Prefer sa cred ca nu exista asa oameni cu o coloana vertebrala comparabila cu a unui limax.

Alt factor ar fi si limbajul folosit...pai in momentul in care cineva incearca sa fie "cool" sau sa vorbeasca limba "ce doar tinerii o folosesc" totul incepe sa devina o parodie nominalizata la zmeura de aur.

Ce mai putem spune..."mai mult decat incredibil".

Sunt si multe persoane care privesc votul dintr-o perspectiva mai sentimentalista...altii s-au sacrificat pentru ca tu sa ai libertatea de a alege. Din perspectiva mea problema ar trebui pusa cam asa : Altii AU FOST sacrificati pentru ca tu sa ai IMPRESIA ca poti ALEGE!

Votam sau nu votam baza ramane cam aceeasi.Unii ajung "pseudo-sus" si au impresia ca trag sfori si in cele mai multe cazuri nici nu vad ca trag sforile pe care "trebuie" sa le traga.Guvernantii sunt guvernati si ei ca si noi si Tara noastra se supune intereselor internationale asa ca atata timp cat nu vedem sau nu vrem sa vedem mai departe cu cativa milimetri decat ni se arata nu ramane decat sa ne cramponam in filosofii de balta.

P.S . Cei de la Pro Democratia informeaza ca in cazul in care consideri ca nu te simti reprezentat de nimeni poti lasa buletinul de vot gol iar numarul lor va fi centralizat la nivel national.Daca 1% din voturi vor fi nule atunci este posibiltatea ca alegerile sa nu fie validate.Miroase a blat sau nu ....ramane de vazut

4 comentarii:

Florin Cosma spunea...

In mare cam asa e, cum ziceam si eu, alegerile astea sunt supape, din cand in cand se mai baga un vot... dar totul re repeta, alegeri, entuziasm general, perioada de normalitate, vin acuzatiile de coruptie si vine si dezgustul pentru clasa politica, vin iar alegerile, iar entuziasm, etc... Dar cam tot pe aceiasi oameni ii votam.

nistea spunea...

cand aveam 16 ani si credeam ca pot schimba lumea doar prin idei si credeam ca cei de langa mine se gandesc cat de cat la aproapele lor m-am inscris intr-un partid (in care erau si catiava profesori de-ai mei) dar dupa ce s-a modificat statutul acelui partid m-am bucurat ca varsta minima era 18 ani si am fost automat exclus. in timp ce am participat la o campanie pentru europarlamentari am vazut de fapt cum merge treaba si m-a dezgustat teribil. de fapt se stia dinainte cine va iesi. un alt amic care a facut compromisuri si a pupat in stanga si-n dreapta acum a ajuns sus (o carte scoasa si multe alte activitati si e cunoscut cat de cat in tara). atunci stau si ma intreb, lasand la o parte chestia politica, cum poti ajunge sus fara sprijin din partea unor oameni influenti care au unele interese?

SinapX spunea...

Foarte bine spus. Am preluat si eu pe blog ce ai scris aici.

Iesirea Din Matrix spunea...

Si mai era o vorba ... Nu conteaza cine voteaza ci aceia care numara voturile.
Sistemul e putred, intr-o urata metastaza canceroasa si se tot spera ca schimbarea unor scutece cu altele la fel de murdare kko va face bine ...
Super articolul :)

Miscarea de Rezistenta