sâmbătă, 19 aprilie 2008

Noi Carti De Identitate


Printre propunerile făcute în noul proiect de lege al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) se găseşte şi aceea ca pe noua carte de identitate să nu mai figureze numele părinţilor, menţiune care nu este făcută nici în actele de identitate din Uniunea Europeană.

Rubricile care se vor găsi pe noua carte de identitate propusă de MIRA au rămas cele referitoare la datele de identitate ale titularului. A fost scoasă rubrica în care se găseau numele părinţilor, dar s-a introdus în schimb cea care arată cetăţenia acestuia.

Actul de identitate va fi tip cartelă şi va avea aceleaşi dimensiuni precum cel care se eliberează în prezent: lungimea - 105 mm şi lăţimea - 74 mm.
Grosimea va fi de 0,7 mm.

Fotografia va fi color, cu dimensiunile de 38x30 mm, şi va fi executată cu mijloace informatice direct pe suportul cărţii de identitate. În act se vor mai găsi, ca şi pînă acum, stema ţării, drapelul României şi sigla “evp”, a “evidenţei persoanelor”.

MIRA a mai propus mărirea termenului de depunere a cererii pentru schimbarea cărţii de identitate de la 15 la 30 de zile şi să fie trecute pe noua carte localităţile în care posesorul are interdicţie.


Sunt tare curios in vor consta mijlocele informatice incluse direct pe suportul cartii de identitate...pana la o confirmare in acest sens mai putem urmari si :


Cartile electronice de identitate, introduse din 2009


Din 2009, cartile electronice de identitate ar putea fi incluse in categoria actelor care atesta identitatea unei persoane.
Ministerul Internelor si Reformei Administrative a elaborat un proiect de lege care modifica OUG nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani. Astfel, in categoria actelor identitate ar putea fi incluse, de la inceputul anului viitor, si cartile electronice de identitate. Cartile electronice de identitate vor contine datele de identificare ale titularului, in format tiparit si in format electronic. Informatiile vor fi stocate atat pe banda optica cat si printr-un circuit integrat de tip smartcard. Masura introducerii acestui tip de carti de identitate dateaza inca din 2002, cand Guvernul a elaborat Ordonanta 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate. Cu toate acestea, pana la implementarea programelor si echipamentelor informatice, serviciile de evidenta a populatiei vor elibera in continuare actualele carti de identitate, care vor putea fi folosite pana la expirarea valabilitatii lor. Potrivit OG 69/2002 asigurarea cu echipamente si programe informatice a autoritatilor si institutiilor publice se va realiza esalonat astfel, : in municipiile resedinta de judet, pana la data de 31 iulie 2010, in celelalte municipii si orase, pana la data de 31 decembrie 2011, in comune, pana la data de 31 decembrie 2012.



In Belgia cartile de identitate arata cam asa

2 comentarii:

Anonim spunea...

am in fata o carte de identitate eliberata in data de 02.06.2009 care are valabilitate pana in data de 17.03.2013. de ce este asa mica perioada de valabilitate?

Anonim spunea...

Valabilitatea cartii de identitate este de 4 in cazul persoanelor ce au implinit 14 ani, aceasta fiind valabila pana la 18 ani cand trebuie reinoita

Miscarea de Rezistenta