luni, 19 mai 2008

Vin vremuri grele


Acum cateva luni controversatul Dinu Patriciu previziona ca litrul de benzina va ajunge in curand la 5 lei, iar in acel moment foarte multi analisti au sarit ca arsi: "este o aberatie". Dar iata ca in prezent litrul de benzina a depasit deja nivelul de 4 lei pe litru si se apropie vertiginos de pragul de 5 lei, tintind pragul de 6 lei litrul.

Benzina cea mai scumpa a ajuns deja la pretul de 4,7 lei, iar sperante de ieftinire nu prea sunt. Barilul de petrol bate in fiecare saptamana noi recorduri in ceea ce priveste pretul, nivelul de 127 dolari fiind deja atacat.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a redus estimarea privind cresterea cererii de petrol la nivel mondial, in 2008, ca urmare a preturilor ridicate si a problemelor economice din Statele Unite si alte regiuni.

De altfel, raportul lunar al organizatiei tarilor exportatoare de titei mentioneaza ca si consumul de petrol va creste cu 1,03 milioane de barili pe zi, cu 230.000 de barili sub estimarea precedenta.

Referitor la pretul petrolului, acesta a crescut de sase ori din anul 2002, in contextul in care statele producatoare de petrol au incercat sa tina ritmul cu avansul cererii de pe pietele emergente, ceea ce a determinat statele consumatoare sa ceara Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa majoreze livrarile.

Nivelul de 200 de dolari pentru un baril de titei tot mai des anuntat de catre analisti si de catre unii oficiali se dovedeste un pret previzibil. In acest context pretiul pe litrul de benzina va depasi repede nivelul de 5 lei si se va indrepta rapid spre urmatoarea tinta de 6 lei.(ziare.com)

Citeste si : Planul Bilderberg pentru distrugerea clasei de mijloc.

ONU: Pretul alimentelor va creste cu pana la 35%

Preturile nominale la cereale, orez si seminte uleioase vor fi cu pana la 65% mai mari in urmatorii zece ani fata de media ultimilor zece ani, arata un raport ce va fi publicat pe 29 iunie de OECD si de Organizatia pentru Alimente si Agricultura din cadrul ONU, potrivit Reuters.

Preturile in termeni reali sunt estimate sa fie cu 10-35% mai mari decat in decada anterioara. Valorile in lei pentru majoritatea alimentelor s-au dublat intre 2005 si 2007 si au continuat sa creasca in 2008.

In urmatorii cinci ani, productia de grau va scadea cu 30%, iar interesul se va axa pe cultivarea suprafetelor de plante energetice rapita, floarea-soarelui, porumb, anunta Business Standard.

"Din cauza pretului ridicat al benzinei si al motorinei a crescut considerabil cererea pentru biocombustibili, iar majoritatea agricultorilor se vor baza pe cultivarea de plante energetice. Astfel, productia de grau va fi considerabil neglijata", a precizat Viorel Matei, presedintele Ligii producatorilor Agricoli din Romania.

Conform raportului, fiecare scumpire de 10% a cerealelor, a adaugat 4,5 miliarde dolari facturii pentru alimente in tarile care sunt importatoare nete de astfel de marfuri. Astfel se va accentua criza actuala din unele dintre cele mai sarace state din lume, afectate deja in acest an de revolte si de proteste legate de scumpirea materiilor prime alimentare, precum orezul.

1 comentarii:

Anonim spunea...

dezvolta ideea cu bioombustibilii, se fac culturi agricole pt a obtine metanol, suprafete imense, d'aia se elimina graul, d'aia cresc preturile, etc.

Miscarea de Rezistenta