sâmbătă, 31 mai 2008

Cum sunt interceptate telefoanele mobile


Aflarea locatiei exacte a persoanei in cauza

Este relativ simplu de aflat aceasta, fiindca mobilul este in permanenta conectat la un releu GSM. Totodata, prin metode simple de goniometrie, se poate intercepta exact nu doar zona geografica in care se afla telefonul ci chiar locatia lui precisa, atat in plan orizontal cat si in plan vertical. Principiul folosit este de a cupla datele obtinute de la doua sau mai multe receptoare directionale, intre care exista o anumita distanta si care receptioneaza fiecare emisia mobilului. Prin pozitionarea receptoarelor astfel incat receptia sa fie maxima, se traseaza niste linii drepte virtuale pornind din receptor catre mobil. Telefonul interceptat se va gasi la intersectia acestor linii virtuale, cu o precizie de cativa metri sau chiar mai mica. Astfel se poate monitoriza de exemplu foarte precis fiecare miscare a unui om public. Trebuie aici tinut cont ca un telefon mobil emite semnal continuu, pentru a mentine contactul cu celula GSM. Astfel aceste metode goniometrice functioneaza continuu, nu doar cand se vorbeste la telefon.

Interceptarea convorbirilor si a mesajelor

Este cel mai raspandit mod de a asculta un telefon mobil. Se poate practica atat la sediul operatorului mobil cat si cu dispozitive individuale. In acest sens fiecare operator mobil este obligat prin lege sa asigure interceptarea convorbirilor abonatilor sai la cererea organelor statului si chiar mai mult, exista anumite prevederi care permit crearea unor divizii speciale de interceptare, camere destinate operatiunilor secrete in care nici personalul operatorului de telefonie nu are acces si care asigura practic monitorizarea oricarei convorbiri sau mesaj, fara nici o supraveghere a acestei activitati. Nici standardele mai noi de telefonie mobila cum ar fi CDMA, standarde care asigura criptarea convorbirilor nu sunt sigure ci exista echipamente automate de decriptare si pentru acestea.

Un alt mod de a intercepta convorbirile este prin intermediul unor aparate care au inceput sa se comercializeze public incepand cu sume de ordinul a 1000E. Aceste aparate sunt folosite in special de firme pentru a-si monitoriza angajatii si pot fi chiar destul de performante, de exemplu permit inregistrarea automata a convorbirilor, atat cele date cat si cele primite, sortarea lor dupa telefonul de origine si ora, filtrarea dupa ora convorbirii sau cautarea de cuvinte cheie. Firmele folosesc aceste aparate in mai multe scopuri: pentru a se asigura ca angajatii nu divulga date confidentiale, ca nu intretin rapoarte incorecte cu competitorii, ca nu folosesc prea mult in scopuri personale telefoanele firmei, etc.


Controlul de la distanta al telefonului mobil

Telefoanele mobile mai noi, incorporeaza posibilitatea de a fi programate si totodate vin cu anumite functii ascunse, gen baby-sitter. Aceste functii si servicii sunt concepute in asa fel incat un parinte sa poata de la distanta controla telefonul mobil al copilului, sa auda ce spune acesta, unde se afla iar mai nou chiar sa utilizeze camera video cu care este dotat telefonul pentru a viziona imagini despre cadrul in care se afla copilul. Aceste functii prin natura lor sunt ascunse, copilul nu are acces la ele si nici nu are posibilitatea sa le controleze. Cu toate acestea, prin intermediul lor o alta persoana are control deplin asupra telefonului respectiv. O mare parte dintre aceste functii pot fi si programate la telefoanele mobile care accepta programare si care nu sunt dotate cu acestea. Totodata ele pot fi implementate prin programe de tip virus. Prin intermediul acestei categorii de aplicatii sau de telefoane oricine, fara mijloace tehnice deosebite, poate sa afle o multime de detalii intime despre posesorul telefonului mobil.



Metode avansate de interceptie

In general aceste metode necesita echipamente foarte avansate si nu sunt la indemana oricui, ci doar a guvernelor. In primul rand un stat care dispune de sateliti de interceptare sau de antene de receptie pe teritoriul altui stat (de exemplu situate pe ambasade sau la reprezentantele comerciale), poate fara probleme sa intercepteze orice convorbire purtata in raza de receptie a antenei respective. Se pot afla astfel foarte multe informatii confidentiale, atat economice cat si politice. SUA si Anglia de exemplu (in cooperare cu inca trei state), au la dispozitie un sistem global de interceptare, numit "Echelon", prin intermediul caruia sa pot monitoriza aproximativ doua milioane de convorbiri pe minut. Aceste convorbiri sunt pe urma scanate pentru diverse cuvinte cheie iar cele selectate sunt trimise mai departe operatorilor umani.

O alta metoda de interceptie de nivel inalt o constituie folosirea unor deficiente ale aparatelor telefonice. De exemplu in orice circuit electronic exista un fenomen numit "zgomot de fond" al circuitelor folosite. Acest fenomen este dat de faptul ca un circuit electronic (tranzistor sau circuit integrat) nu este un comutator perfect, ci si atunci cand este inactiv, totusi exista un flux de electroni intre terminalele sale. Astfel, chiar daca cineva nu vorbeste efectiv la telefonul sau, totusi circuitul electronic format de microfon, diverse amplificatoare, modulator si emitator este partial functional. Practic microfonul telefonului functioneaza non-stop si unde de o intensitate foarte slaba sunt emise incontinuu. Aceste unde reziduale nu pot fi interceptate prin mijloace obisnuite, tocmai din cauza ca sunt foarte slabe, dar prin intermediul unor antene active de mare performanta si al unor circuite amplificatoare de mare fidelitate pot fi totusi amplificate in asa fel incat sa poata fi extrase din ele semnalul util (ceea ce a receptionat microfonul telefonului). Astfel telefonul mobil devine un emitator constant al tuturor sunetelor care exista in apropierea sa.

(*)Despre IMEI

Dispozitivul de ascultare a telefoanelor mobile are un sistem de functionare destul de simplu si poate fi introdus cu usurinta intr-o valiza de voiaj. Mai intai, detinatorul trebuie sa scaneze codul personal al telefonului care urmeaza sa fie ascultat. Pentru acest lucru, respectivul trebuie sa se apropie de posesorul telefonului mobil la o distanta mai mica de 15 metri, in timp ce are o convorbire. Fiecare celular are un cod de identificare, denumit IMEI, care poate fi aflat tastand pe telefon steluta diez 06 diez (*#06#). Puteti incerca. Dupa ce scrieti combinatia, pe ecranul telefonului dumneavoastra va fi afisat un cod format din 15 cifre. Acesta este personalizat pentru fiecare telefon celular in parte si nu poate fi identic la doua aparate.

Dupa ce dispozitivul de ascultare GSM este pozitionat, acesta scaneaza codul telefonului dumneavoastra, care este memorat automat de interceptor. Din acest moment treaba devine cu mult mai simpla. Toate convorbirile sunt criptate (codate) de operator si, in cele din urma, chiar de telefonul pe care-l aveti. Parola prin care se cripteaza este chiar codul IMEI, cel pe care il are fiecare telefon in parte. Dispozitivul de ascultare prinde toate semnalele convorbirilor care se realizeaza la un anumit moment al zilei. Daca este setat numai pe anumite coduri IMEI, aparatul se declanseaza automat numai atunci cand pe telefoanele respective vorbeste.
Sistemul de ascultare poate monitoriza peste 200 de telefoane simultan. Chiar daca posesorul telefonului al carui cod IMEI trebuie sa fie ascultat nu se afla in oras, interceptorul inregistreaza convorbirea. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, dispozitivul de ascultare monitorizeaza 124 de relee. Asta inseamna ca o persoana care se afla in Bucuresti si vorbeste cu cineva din Craiova sau este in Sibiu si a sunat pe cineva din Bucuresti poate fi oricum ascultata de cel care detine interceptorul. 124 de celule inseamna tot atatea relee montate de operatorul de telefonie mobila.(kambox.net)


10 comentarii:

Anonim spunea...

deci alias(serialu') are si el niste chestii strecurate care 'ie' adevarate :| ma intreb cum o fi primit aprobare de difuzare..

Anonim spunea...

cum ne putem proteja impotriva
interceptarii telefonului!!! ce metode cunoaste ti?
/

Anonim spunea...

Protectia impotriva interceptarii telefoanelor mobile (cele mai folosite astazi) nu este ceva aflat doar la indemana profesionistilor. Iata: http://spyology.myforum.ro/interceptarea-metode-simple-de-evitare-vt112.html
Exista si mijloace profesionale de protectie impotriva interceptarii, care pot fi utilizate insa de oricine: http://www.gsm-interceptor.myforum.ro/fspy-secure-telefon-anti-interceptare-vf28.html
http://www.gsm-interceptor.myforum.ro/fspy-secure-ultimate-dynamic-imei-protection-vt58.html

Anonim spunea...

Nu mai puneti botul la toate aberatiile debitate pe bloguri. Daca vreti sa ascultati convorbiri si sa fiti ascultati fara ajutorul operatorului de telefonie n-ati ales bine Romania. Il rog e cel care a reusit sa produca sau sa foloseasca un dispozitiv care se bazeaza pe ineptii de genul celor prezetate pe acest site sa dea un exemplu ... insasi conceptele prezentate pe cele mai multe dintre site-uri nu au nici o legatura cu realitatea ...

Unknown spunea...

Armata isreliana foloseste o tehnologie care impiedica ascultarea si urmarirea telefoanelor mobile si vinde tehnologia la civili. am gasit pe www.1.nt.ro

Anonim spunea...

Este foarte usor sa schimbi IMEI-ul oricarui telefon. De asemenea, cu SIM-uri clona ii poti juca pe degete pe maimutoii care iti intercepteaza telefoanele. In definitiv, sunt suficiente cateva comenzi pentru a modifica functiile oricarui soft. FREEDOM!

Anonim spunea...

Nici un telefon mobil, fie el nou sau vechi, simplu sau smartphone, NU are nici un fel de functii ascunse, cu atat mai mult de gen "baby sitter".

Anonim spunea...

Interceptarea telefonului mobil poate fi detectata si contracarata de catre telefoanele profesionale XCell Stealth, indiferent de tipul interceptarii (prin operatorul GSM sau prin intermediul unui interceptor GSM) si indiferent de tipul interceptorului GSM (activ, semi-activ sau pasiv).

Acestea vor alerta utilizatorul de fiecare data cand convorbirea telefonica este interceptata, cand in zona se afla un interceptor GSM in functiune, sau cand operatorul GSM sau interceptorul desfasoara actiuni de localizare a telefonului mobil.

Mai mult, telefoanele XCell Dynamic IMEI si XCell Dynamic IMEI v2 au capacitatea de a bloca interceptarea, prin activarea functiei Hand Off.

Mai mult aici: http://x-cellular.com/index-ro.html

Telefon Anti Interceptare spunea...

Acum exista in sfarsit o modalitate eficienta de a afla atunci cand ai telefonul ascultat: telefonul anti interceptare cu IMEI variabil.
Acesta alerteaza utilizatorul de fiecare data cand convorbirea este interceptata, sau cand telefonul este localizat.

Mai multe aici: http://anti-interceptare.weebly.com

Telefon Anti Interceptare spunea...

Top sase metode anti interceptare:

http://anti-interceptare.weebly.com/1/post/2013/12/top-6-mijloace-anti-interceptare.html

Miscarea de Rezistenta