joi, 8 mai 2008

Viitorul omului dictat de viziunea corporatiilor


Asa ar putea arata un viitor nu asa de indepartat:

  • Microcipuri in aproape orice vei cumpara,purta,conduce si citi in acest mod se poate monitoriza orice preferinta in orice domeniul al omului noii ere oriunde ar fi sau oriunde ar intentiona sa mearga.
  • O retea globala de mecanisme carea au capacitatea de a simti mirosuri - "sniffers" vor scana iarasi preferintele noastre pentru a putea fi create reclame-personalizate , instant un fel de spam cu destinatie precisa si unica.
  • In casele ultratehnologizate ale viitorului - "smart Home" , senzorii din pereti , podele si electrocasnice vor monitoriza orele intre care omul mananca , obiceiurile sale, vor tine inventarul cu produsele ce trebuie cumparate etc. Totul pentru o mai buna cunoastere din partea corporatiilor a persoanelor carora se adreseaza, totul fiind practic o iluzie a faptului ca ceva este facut special pentru tine.
SF? Tot din ceea ce e descris mai sus este tehnologie deja existenta in momentul de fata in lume si inca multe "surprize" ne ascunde viitorul avand in vedere ca un numar tot mai mare de microcipuri sunt plasate in lucruri destul de uzuale.Tehnologii noi sunt patentate, perfectionate si apoi scoase pe piata ,pentru un singur om fiind practic imposibil sa fie la curent cu toate.

Corporatii din lumea intreaga au dovedit o mare inclinatie spre implicarea in aceasta tehnologie RFID in care practic calculatoare in miniatura cu antene de emisie transmit informatii despre vanzari si poate si cumparatori spre bazele de date ale firmelor.

Deja microcipurile sunt prezente in imprimante,chei de masina,anvelope ,etichete ale hainelor din magazine chiar si in sticle de sampon si lista poate contiunua. Inca nefiind disponibile si la noi , la americani sunt pe piata asa numitele carduri "contactless"(fara contact) cu un microcip incorporat , nefiind necesara introducerea cardului in vreun bancomat necesara este doar simpla trecere a cardului prin fata unui dispozitiv de scanare.

Viitorul dictat de corporatii este destul de sumbru , fara suflet in care dependenta de carduri se va accentua ,directia in care ne indreptam este spre o societate fara bani lichizi toata avutia personala fiind fictiva,un simplu numar pe imaginea obosita a unui bancomat, ascunsi in conturile unei banci care se foloseste de munca noastra pentru a produce mai multi bani.Ideea este ca totul se intampla cu ajutorul nostru, din nativa boala numita lene .Nu mare va fi mirarea in momentul in care mult asteptatul card universal va fi public oficial in Romania si proiectul va fi pus in practica.Lumea il va accepta din lene pentru ca e mai usor sa aiba totul pe un singur card - buletin , permis de conducere, card etc. Insa nimeni nu se gandeste ca in acel moment omul este total dependent si supravegheat.

Singuri putem decide cum dorim sa continuam -sa fim oameni liberi sau inventariati?

1 comentarii:

Anonim spunea...

sunt de acord cu ce zici tu...mai trebuie sa stii ca aici, in America deja se plateste cu fingerprint...este o technologie noua, care, poti plati la marile magazine - Dominics, Jewel Osco sau Sam`s Club doar cu amprenta ta....totul este sa ai cont la banca si sa iti fie scanata amprenta ...si totul se desfasoara electronic, fara ca tu sa mai ai cash in buzunar sau chiar cardul debit sau VISA cu tine. Iti iei chitanta si pleci linistit, stiind ca ai mers la magazin...bineinteles....se stie electronic unde, ce si cand cumperi .
Inclin sa cred ca slugarnicia guvernantilor romania a ajuns la cote deja f mari deoarece , in cercurile de romani din America se vorbeste deja de universal card pentru toata UE, implicit si Romania...Lipseste coloana vertrebrala....

Miscarea de Rezistenta